Що таке ERC-20 в Ethereum?

what is erc 20
Опубліковано
Час на читання
Поділиться:

Ethereum — це одна з найпопулярніших криптовалют, що йде слідом за Bitcoin за ринковою капіталізацією та ліквідністю. При цьому Ethereum функціонує як публічний децентралізований реєстр, у якому реєструються різні транзакції. Крім цього, він підтримує смарт-контракти.

Смарт-контракти — це програми, які підтверджуються автоматично після виконання обов'язкових правил. У даному випадку ERC-20 - це стандарт, який визначає набір правил про те, як розробники можуть реалізувати смарт-контракти під час створення токена. Деякі з цих правил включають функціональні можливості токена, способи його випуску та розповсюдження.

Стандарт дозволяє створеному токену взаємодіяти з іншими токенами ERC-20 без збоїв. Він також дає змогу стороннім сервісам, таким як гаманці та біржі, легко інтегрувати токени у свої системи. Таким чином, їм не доведеться постійно оновлювати систему під час випуску нових токенів.

Що таке стандарт токенів ERC-20 у мережі Ethereum?

Стандарт токенів ERC-20 Ethereum є рекомендаціями, яких повинен дотримуватися токен під час впровадження в мережу. Простіше кажучи, це список правил, яким повинен відповідати токен, щоб вважатися токеном на базі цього блокчейна. Він забезпечує сумісність між іншими токенами ERC-20, що працюють на блокчейні Ethereum, і супутніми сервісами, такими як криптовалютні гаманці.

Хоча термін ERC-20 може здатися складним, ми постараємося зробити все можливе, щоб пояснити його максимально зрозуміло і доступно. Щоб правильно зрозуміти зміст цієї статті, вам необхідно мати попереднє уявлення про те, що таке криптовалюта. Ви можете відвідати наш блог, щоб ознайомитися з нашими попередніми статтями про Ethereum і про те, як він працює.

Отже, токени — це цифрові активи, що мають цінність, які можна обмінювати, надсилати або отримувати. Токени ERC-20 схожі на Bitcoin або Litecoin, з тією лише різницею, що в них немає власного блокчейна. Замість цього ці токени працюють у мережі Ethereum.

Будь-хто може створити свій токен у мережі за допомогою смарт-контрактів. Це означає, що для забезпечення сумісності токенів повинні існувати певні правила, що регулюють їхнє функціонування на базовому рівні. У результаті Ethereum розробив універсальний стандарт під назвою ERC-20.

Що означає ERC?

ERC означає Ethereum Request for Comments, а цифра 20 означає номер пропозиції. Подібна ініціалізація була придумана в листопаді 2015 року Фабіаном Фогельштеллером як стандарт для створення токенів в існуючому протоколі. Стандарт ERC вкрай важливий, оскільки він є основою для розробки і створення токенів на базі Ethereum. Як такий, він забезпечує більшу сумісність між усіма пов'язаними з ним токенами і гаманцями.

Що таке токен ERC-20?

Токен ERC-20 — це цифровий актив, який відповідає стандарту ERC-20 Ethereum для створення токенів. Вони схожі на будь-яку іншу криптовалюту, тільки працюють виключно на блокчейні Ethereum. Найпоширенішими токенами цього стандарту є Basic Attention Token (BAT), Maker (MKR), Tether USD (USDT), Uniswap (UNI), Chainlink (LINK) і багато інших. За даними Etherscan, список наявних токенів ERC-20 перевищує 400 000.

Як створити токен Erc-20?

Стандарт ERC-20 передбачає шість обов'язкових правил і три необов'язкових щодо створення і випуску токенів на платформі Ethereum. У ньому виділено функції, які має вміти реалізовувати смарт-контракт. До обов'язкових правил належать:

  • totalSupply
  • balanceOf
  • transfer
  • transferFrom
  • allowance
totalSupply - це функція, що визначає загальну кількість токенів у запасі. Після досягнення цього ліміту смарт-контракти припиняють створення токенів.
balanceOf - параметр, що визначає, скільки токенів у адреси на рахунку.
transfer дає змогу відняти певну кількість токенів із загального запасу і перевести їх на рахунок користувача.
transferFrom дає змогу користувачам переводити токени між один одним.
allowance гарантує, що всі токени враховані в смарт-контракті.

Також необхідно врахувати три необов'язкові правила для створення токена ERC-20: ім'я, символ і десятковий дріб. Ви не зобов'язані їх включати, але вони необхідні. Наприклад, токени, які будуть використовуватися як валюта, повинні бути більш подільними, ніж ті, які представляють право власності.

Усі токени з врахованими умовами мають широкий діапазон використання, що робить їх універсальними. Вони можуть представляти будь-що цінне, наприклад, право голосу, лотерейні квитки, акції компанії, винагороди в програмах лояльності і навіть валюту.

Наприклад, рідною валютою для протоколу Bancor є BNT (Bancor Network Token). Bancor - це протокол на блокчейні Ethereum, який дозволяє користувачам обмінюватися токенами, сумісними зі стандартом ERC-20. У цьому випадку стандарт ERC-20 спрощує роботу розробників, які можуть запустити нові DApps.

Недоліки стандарту ERC-20

Стандарт ERC-20 являє собою домінуючий канал, за допомогою якого створюється більшість токенів на Ethereum. Хоча він, як і раніше, залишається найпопулярнішим, у нього все ж є деякі недоліки. У зв'язку з цими обмеженнями розробники запропонували альтернативні стандарти ERC-20. Наприклад, ERC-223 покликаний вирішити проблеми затвердження ERC-20, а ERC-621 дозволяє користувачам змінювати загальну кількість токенів.

Де я можу отримати токени ERC-20?

Ви можете обмінювати, відправляти або отримувати токени ERC-20, як і будь-яку іншу криптовалюту, на підтримуваних платформах. Однак для зберігання токенів ви повинні мати гаманець, що відповідає стандарту ERC-20. Оскільки токени ERC-20 поширені повсюдно, багато цифрових гаманців підтримують їх.

Ви можете використовувати такі гаманці, як MetaMask або Trust wallet для обміну або зберігання придбаних токенів ERC-20. Криптообмінник Kyrrex дає змогу легко купувати криптовалюти і продавати криптовалюти. Kyrrex також надає ще більш зручний спосіб зберігання токенів ERC-20 через свій вбудований гаманець.

Висновок

Криптовалюти пройшли довгий шлях і просунулися набагато далі, ніж можна було собі уявити. Нині існують різні додатки, які допускають можливість проведення декількох крос-ланцюгових операцій. Спеціальні протоколи розширили сферу використання токенів ERC-20 на інші платформи. Ця сумісність створила нові шляхи для подальшого розвитку криптовалют.

Про Kyrrex

Kyrrex - багатофункціональна професійна платформа для торгівлі та зберігання криптовалюти.